måndag 21 mars 2011

Världens enklaste bröd!

Jag har alltid ogillat att baka. Det är en sån exakt vetenskap. Man ska följa nåt recept till punkt och pricka och gör man fel så blir det stenhårt eller torrt. Nyligen har jag upptäckt att det är ju inte sant. Man kan experimentera när man baka också. Om man har mycket mjöl så måste man knåda länge och då får man ett sorts bröd. Har man lite mindre mjöl kan man knåda lite kortare och låta smeten vara lite lös. Salt är viktigt annars blir det definitivt misslyckat. Lite socker för att sätta igång jäsningen. Nu kör vi. Må alla surdegsbakare vända sig i sina gravar eller nåt, jag använder torrjäst.
Tag först:
1-2 dl något med fibrer till exempel kruskakli eller grahamsmjöl eller rågmjöl.
5 dl hett vatten
Ett paket jäst
5 kläm på sirapsflaskan typ fem matskedar.
En rejäl nypa salt. Det ska vara en lite hög i handen.´
5-10 dl vetemjöl efter tycke.
Gör sen:
Skålla fibrerna med det het vattnet. Låt svalna lite. Blanda ut jästen i lite fingervarmt vatten. Blanda ner sirap och salt. Här kan det vara najs att tillsätta nån brödkrydda typ fänkål, kummin eller anis efter tycke och smak.
Blanda nu jästblandningen med det skållade fibrerna. Häll i tillräckligt mycket vetemjöl för att degen ska hålla ihop. Häll ut på ett bord eller liknande och knåda in mer mjöl till dess att degen har uppnått önskad karaktär.
Låt nu degen jäsa en halvtimme. Under tiden kan man till exempel blogga om bröd. När halvtimmen gått delar man degen. Antingen i två limpor eller ett antal mindre bullar. Låt jäsa en halvtimme till. Fortsätt blogga, men sätt ugnen på 175 grader för limpor eller 225 grader för småbullar när det är tio minuter kvar. Grädda i en halvtimme för limpor och lite mindre än en kvart för bullar. Ta ut och ät direkt. Struntprat att man ska låta brödet svalna. Det är ju som godast när det kommer direkt ur ugnen.
Good luck have fun!

2 kommentarer:

  1. hallå kristin! nu har jag läst nästan hela din blogg, i like it.

    SvaraRadera
  2. Tack! Jag gör vad jag kan :)

    SvaraRadera